logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 

Francis Murphy

Francis Murphy grundade Blåbandsidén i Amerika
Han föddes 24 april 1836 på Irland. Vid 16 års ålder emigrerade han till Amerika. Efter båtfärden och landstigningen i New York, var han tillsammans med en grupp kompisar med avancerade dryckesvanor. Redan efter en vecka hade han gjort slut på sina pengar.

Han drev runt på landsbygden för tillfälliga arbeten och fick jobb på en bondgård. Han blev förälskad i arbetsgivarens dotter. Efter att ha övervunnit svärföräldrarnas kraftiga motstånd, gifte han sig som 20-åring med Elisabet år 1856. De fick sju barn. Elisabet dog 1870. 20 år senare gifte han sig med Rebecca Johnstons som var känd för sitt arbete inom Kvinnornas Kristna Nykterhetsrörelse.

Innan dess hade alkoholen fått en allt större del av Murphys liv. 1870 hamnade han i fängelse för olaga alkoholförsäljning. I fängelset blev han omvänd genom kontakt med besökande kristna och beslutade sig för att ändra sin livsstil. Strax efter hans frigivning dog hans första hustru.

1871 talade han för första gången om sin egen erfarenhet med värme och enkelhet, kryddat med humor. Lyssnarna greps av hans budskap och nu startade Francis Murphys nya liv på allvar. Det sägs att han talade på 25.000 möten under resten av sitt liv och att 12 miljoner människor skrev under nykterhetslöftet.

Murphy fick hösten 1876 idén att ha ett blått band som kännetecken. Det hämtade han från 4:e Mosebok 15: 38-39 där Guds barn uppmanas att ha ett blått band i hörntofsarna för att minnas herrens bud.

Organisationen tycks ha varit löst uppbyggd och när den dog ut i Amerika är oklart. Men märket i form av ett blått band lever kvar. Idén fördes vidare till England där den sedan spreds vidare till Sverige och Schweiz, där det senare blev ett blått kors.
Francis Murphy dog den 30 juni 1907 i Los Angeles.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Delar av texten är hämtade från jubileumsboken Blåbandsrörelsen 100 år samt artikel i Blå Bandet 1996 skriven av Gun-Britt Karlsson.

Senast ändrad tisdag, 14 oktober 2014 14:40

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login