logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
lördag, 19 oktober 2019 13:48

Blå Bandet har fått nog - Stoppa beroendereklamen!

PRESSMEDELANDE 2019-10-19

Nu har Blå Bandet fått nog av alkohol- och spelreklam i TV, tidningar och internet samt dold narkotikareklam. Därför har Blåbandsförbundet startat en kampanj för att stoppa beroendereklamen, som visar sig under flera olika skepnader, både lagliga och olagliga.

Det gäller för alkohol, spel och narkotika där alla tre delar både var för sig och tillsammans för många människor skapar en allvarlig beroendeproblematik. Särskilt allvarligt är den dolda reklamen som riktas speciellt till unga människor.

- Vi ser att dessa tre olika produkter skapar beroenden och det finns stora pengar att tjäna. Agendan är tydlig hos beroendeindustrin som storsatsar, säger Emil Gillsberg, verksamhetstrateg på Blåbandsförbundet.

- Därför vill vi skapa en bred opinion för att få stopp på beroendereklamen, uppmanar Susanne Jensen, Blåbandsförbundets ordförande.

Alkohol får inte marknadsföras till unga under 25 år. Men det sker ändå genom medveten eller omedveten marknadsföring. I sociala medier visas alkohol upp i festliga sammanhang och även alkoholprovning utförs där bloggare och influerare ger sina omdömen. Eftersom målgruppen är tydlig till unga, innebär det också att många äldre inte vet om att detta förekommer.

Den tillåtna vinreklamen fyller tidningarna med stora annonser inför veckosluten. Branschen själva påstår att det inte ökar försäljningen men då skulle de väl knappast annonsera! Samma med den återkommande och intensiva alkohol- och spelreklamen i TV.

Särskilt spelreklamen var så intensiv som trots den nya licenseringen, där krav finns på återhållsamhet, innebar att det har utdömts vite och indragna licenser. Det är positivt att regeringen och spelinspektionen agerar. Men trots allt är det många människor som har drabbats av att hamna i svåra skuldfällor och även här är unga en särskilt utsatt riskgrupp.

Narkotika är olagligt och det finns en majoritet hos allmänheten för att det så ska förbli. Men även här finns stora ekonomiska intressen hos beroendeindustrin. Genom att framställa cannabis som positivt i TV-serier och sociala medier är det en väg att kringgå förbud och försöka skapa normförskjutning.

- Det är nu oerhört viktigt att vi tillsammans uppmärksammar, ifrågasätter och agerar för att få stopp på beroendereklamen. För de oskyddade konsumenter som inte har förmågan att stå emot, blir det för många allvarliga sociala konsekvenser, konstaterar Per-Olof Svensson, Blåbandsförbundets organisationssekreterare.

Blåbandsförbundet startar nu en särskild hemsida för kampanjen ”Har du också fått nog? Stoppa beroendereklamen!”. På www.fattnog.se finns mer information samt den nya film som Blåbandsförbundet har producerat med stöd från SAFF, Stiftelsen ansvar för framtiden. Där finns också möjlighet att engagera sig, både genom att ställa sig bakom uppropet och att bli medlem.

PRESSKONTAKT                                                                       www.fattnog.se    www.blabandet.se
Susanne Jensen, förbundsordförande                                        Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 072-2413345
Per-Olof Svensson, organisationssekreterare                          Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-5682320
Emil Gillsberg, verksamhetsstrateg                                            Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 073-3423334     

Har du också fått nog webb