logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
tisdag, 27 november 2018 06:33

MEDIAINFORMATION Ny skrift: Kunskapsbrist om narkotikapolitiken

Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund, har gett ut skriften ”Kunskapsbrist om narkotikapolitiken”. Den är skriven av Rolf Bromme, journalist och författare som engagerat sig i frågor kring narkotikapolitik.

Skriften inleds med försöket kring legal förskrivning i Sverige 1965-1967 som författaren beskriver som ett ”katastrofalt experiment”. Svensk narkotikapolitik gick då från en traditionell narkotikapolitik till en mycket tillåtande politik.

Författaren fortsätter att beskriva hur missbruk uppstår och sprids samt att så kallad ”harm reduction” med t.ex. fria sprutor till missbrukare inte är ett vårdprogram utan en ideologi. Medikalisering av vården beskrivs och författaren poängterar Socialstyrelsens ansvar.

Skriften avslutas med en krönika kring narkomaniforskningens fallgropar. Rolf Bromme anser att ”forskarna har fastnat på individnivån i problemet och missat samhällsnivån”.

Blå Bandet är en nykterhetsorganisation och arbetar med förbyggande och sociala verksamheter.

- Alkoholfrågan är vårt största fokus men även narkotikasituationen är viktig att belysa, säger Susanne Hedman Jensen, förbundsordförande och fortsätter:

- När nu Kanada nyligen legaliserat cannabis och flera delstater i USA tidigare har gjort det, gäller det att vi i Sverige står upp för ett narkotikafritt samhälle.

- Vi har en bred folklig uppslutning idag kring narkotikapolitiken men vi behöver fortsätta arbetet för att det förblir så, avslutar Susanne Jensen, förbundsordförande för Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund.

----------------------------

Blå Bandet är en nationell ideell nykterhetsorganisation på kristen grund med medlemmar i föreningar, distrikt och förbund med visionen:  Ett tryggt samhälle fritt från alkohol och andra droger där alla människor har lika värde”.

----------------------------

Kontakt:
Författare:                                   
Rolf Bromme,
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 072-1989460
Förbundsordförande:              
Susanne Hedman Jensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 072-2413345
Organisationssekreterare:     
Per-Olof Svensson,
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-5682320