logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 07 mars 2018 22:21

Blå Korsets medlemsländer uppmärksammar internationella kvinnodagen

I flera månader har MeToo-kampanjen pågått, globalt. Tusentals kvinnor har genom sociala medier berättat om sexuella övergrepp och trakasserier, särskilt på arbetsplatsen. Debatten har lagt ett lovvärt fokus på strukturer och maktskillnader mellan män och kvinnor. Genom att ta itu med dessa problem får vi möjlighet att ändra kulturen och beteendet hos män, som hittills har kommit undan med överfall och trakasserier.

Men i debatten saknas ett perspektiv: Alkohol.

Alkohol är mycket ofta korrelerad med sexuella övergrepp, även om det inte är grundorsaken. Alkohol används ofta som ett verktyg för att komma åt offer, och används sedan av förövarna som en ursäkt för sina handlingar.
Därför måste vi diskutera drickkultur, och inte minst - vad som fungerar i alkoholpolitiken. Vi vet att minskad alkoholkonsumtion också minskar våld, olyckor och trakasserier som är alkoholrelaterade. I europeiska och amerikanska studier konstateras att konsumtion av alkoholberusning är särskilt förknippad med våld och aggression.

För att förändra samhället behöver vi strukturer som förhindrar skada. WHO: s globala statusrapport om våldsförhindrande 2014 konstaterar att "för beslutsfattare är det viktigt att erkänna vikten av att genomföra politiska åtgärder är att uppnå samhällen som är både säkra och friska". (WHO, 2014). Exempel på beräkning i USA visar att en 10% ökning av priset på alkohol skulle minska sannolikheten för nära partners våld mot kvinnor med 5,3% och en ökning med 10% i ölpriset skulle minska antalet högskolestudenter dom deltar i våld varje år med 4%.

Generalsekreterare för Internationella Blå Korset Anne Babb säger:

"Vi kan alla fungera som fartyg för förändring genom att fördjupa vår könsförståelse och vidta nödvändiga rättelser. Vi kan ta personliga steg och kräva politik som förhindrar alkoholskador. Med en gemensam röst är vi starka. Låt oss börja idag! "

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login