logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
lördag, 14 januari 2017 04:52

Gatubarnen sniffar lim (Blå Bandets Per-Olof Svensson direkt från Kenya)

Den första kvällen i Kisumu, Kenya, gav närkontakt direkt med den verklighet som alltför många barn växer upp med. Ett liv på gatan.

 Det gjorde att man direkt blev känslomässigt berörd men samtidigt förundrad över hur gärna de ville ha kontakt och bli fotograferade.

De som arbetar för Blå Kors i Kisumu, är välkända av barnen eftersom de ibland för matpaket. De är respekterade av barnen och eftersom vi fyra från Sverige var med dem blev vi också accepterade. De hade också i förväg fått veta att vi skulle komma på besök.

Många av barnen sniffar limångor, som de får genom att ha en plastflaska med lim under näsan. En märklig syn och det känns sorgligt. Att de ska behöva döva hunger och känslor med att droga sig. Flera av barnen fick möjlighet att ge sina berättelser om hur de hamnat på gatan, gemensamt med många är att de blivit föräldralösa. En av pojkarna bjöd också på en sång.

---------

Jag har fått möjlighet att delta på en reportageresa till Kisumu, Kenya. Vi är en grupp på fyra från Sverige. Lasse At Reuterberg, Iman Djell, Alice Reuterberg.

Det kommer att bli reportage i tidningen, samtidigt ger det mig ökad kunskap och inspiration till fortsatt arbete för Blå Bandet nationellt och internationellt.

Det är över 30 grader på dagen och senast det regnade var i november. Resan tog nästan ett dygn. Avfärd hemifrån torsdag 14.30 till Arlanda, framme nästan samma tid fredag, efter flygbyte i Amsterdam till Kenyas huvudstad Nairobi och många timmars väntan på inrikesflyg till Kisumu.

PER-OLOF SVENSSON

 Kenya dag 1 - 4 WEBB

Kenya dag 1 - 3 webb

Kenya dag 1 - 2 webb

Kenya dag 1 - 1 webb