logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 06 juli 2022 19:58

Owe Ranebäck i nyhetsbrev 8: Nytt hot mot alkoholmonopolet

Det största hotet mot Systembolagets ensamrätt till alkoholförsäljning har hittills varit det statliga utredningsförslaget om att införa gårdsförsäljning av alkohol. Det hotet kan regeringen undanröja genom att inte lämna utredningens förslag till riksdagen. För detta har regeringen stöd av ett stort antal tunga remissinstanser.

Hela nyhetsbrevet här: pdfNyhetsbrev_8-2022_från_Blå_Bandet__SLAN.pdf

Nu har ett nytt hot tornat upp sig genom en dom i Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt. Domstolen konstaterat att Winefinders verksamhet överensstämmer med gällande lagstiftning både i Sverige och inom EU. Därmed kan vinföretaget Winefinders fortsätta sin verksamhet och erbjuda leverans av sålda viner till svenska konsumenter genom oberoende transportörer.

Det var 2019 som Systembolaget valde att stämma Winefinder ApS vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) under förevändningen att Winefinder inte lagligen skulle kunna marknadsföra sin verksamhet och erbjuda leverans av sålda viner till svenska konsumenter genom oberoende transportörer.

Nu får vi hoppas att Systembolaget överklagar domen i högre instans. Skulle domen stå sig måste regeringen ingripa genom att föreslå en lagändring. Alla hot mot alkoholmonopolet måste undanröjas.

Owe Ranebäck, redaktör