logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 03 november 2021 13:28

Umeå utsedd till årets förebyggande kommun

Umeå kommun får CAN:s pris för sin höga närvaro och långsiktighet i det ANDTS-förebyggande arbetet. Utmärkelsen bekräftades med vandringspris, diplom och blommor vid konferensen Förebygg.nu som sändes från Regionens hus i Göteborg med 900 deltagare digitalt.

På plats fanns föredragshållare, moderatorer, arrangörsfunktionärer, teknisk personal samt några få journalister. Vidare två representanter för Umeå kommun, Seth Åberg, processledare för det brotts- och drogförebyggande arbetet och Leif Lundin, socionom, alkohol- och drogrådgivning ”Ingången” samt prisutdelaren, Charlotta Rehnman Wigstad, direktör för CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Umeå Förbyggande kommun webb

Representanter för Umeå kommun på plats vid konferensen Förebygg.nu i Göteborg. Seth Åberg och Leif Lundin. Foto Per-Olof Svensson

Vandringspriset är en fågelstatyett som kommunen får ta hand om till nästa år.

- Vi ska lära den att flyga, sa Leif Lundin.

Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå, deltog digitalt och tackade för utmärkelsen. Han betonade den samverkan som har gett underlag till att bli ”Årets förebyggande kommun”.

- Ska staden växa hållbart så innefattar det även socialt. Helt avgörande är att jobba tillsammans. Vi har jobbat nära såväl polis som föreningsliv och företag. Nu kan vi visa upp priset i skolorna och för alla andra i samhället, så att de får se att de faktiskt blir uppmärksammade för det arbete som de gör varje dag.

Hans Lindberg framhöll att kommunen tidigt bestämde sig för att ta upp kampen mot narkotika och betonade att utmärkelsen stärker det fortsatta förebyggande arbetet.

Samverkan mellan olika aktörer var också något som lyftes på plats i Göteborg:

- Vi samverkar och hämtar inspiration även från andra kommuner och regioner, säger Leif Lundin.

Även om mycket fungerar bra så finns det även i denna kommun, barn och unga som far illa.

- Nu kanske vi behöver tänka mer på riskgrupper. Då blir den stora utmaningen att inte tappa fart i det vi redan gör, utan fortsätta att göra det bra samtidigt som vi vänder oss mot nya grupper, sa Seth Åberg.

Efter avslutad prisutdelning och fotografering fick Blå Bandet en pratstund med pristagarna och de fick frågan om de känner till Blå Bandet. Svaret blev positivt och nämnde Blåbandslokalen (som dock inte längre finns kvar i Umeå) samt att Ann-Marie Lindgren är verksam i Blå Bandet.

Det var väldigt annorlunda att vara på plats vid årets Förebygg.nu som i vanliga fall lockar 700-800 deltagare och en mängd organisationer som får möjlighet att visa upp sin verksamhet. Nu var vi få på plats men samtidigt fint att träffa både de jag känner sedan tidigare och nya, som pristagare och föreläsare.

PER-OLOF SVENSSON

Motivering: pdfCAN-pris_Årets_förebyggande_kommun_2021.pdf