logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 10 februari 2021 07:54

Välbesökt seminarium med Blå Bandet som värd

Denna vecka pågår den nationella satsningen ”Du spelar roll” för att uppmärksamma att alla kan spela roll för barn och unga som har det svårt. Under tisdagen deltog drygt 300 personer i det direktsända webbseminariet med Blå Bandet som värd och föreläsare Elisabet Näsman, Uppsala universitet.

Chatarina Forsberg, Blå Bandets projektledare för ”Jag ser” hälsade välkommen:

- Under spela roll-veckan händer det mycket lokalt. Den har funnits i tio år och behov finns fortfarande, konstaterade Forsberg och uppmanade att gå in på den särskilda hemsidan för mer information och berättade vidare att det är många organisationer som står bakom denna vecka.

Elisabet Näsman är professor vid Uppsala universitet och har lång erfarenhet kring hur barn påverkas när de har sin uppväxt i sina föräldrars missbruk. I sin föreläsning berättade hon konkret hur dessa barns situation kan se ut.

Näsman berättade att situationen kan variera över tid, det är därför syskon kan ha stora skillnader i hur de har upplevt sin uppväxt. I intervjuer med barn som forskare har gjort framkommer en ganska dyster bild kring hur de upplevt sina missbrukande föräldrar.

Från att uppleva att mamma eller pappa pratar sluddrigt till att de ljuger, bryter löften, blir elaka till hot och våld. Det här kan ge barn sämre förutsättningar med att inte klara skola, psykisk ohälsa och sjukdom med mera.

Barnen är samtidigt ofta mycket lojala med sina föräldrar, håller fasaden utåt och tar på sig ”vuxenuppgifter” i hemmet med att handla, laga mat med mera.

Det finns tack och lov hopp, och det är här alla andra vuxna blir så viktiga. Släkt, vänner, personal i barnomsorg och skola, ledare i förenings- och församlingsverksamhet med flera.

- Hur mår du? Det tror jag är en väldigt bra fråga, framhöll Elisabet Näsman och att man måste våga fråga flera gånger.

Emil Gillsberg, Blå Bandets verksamhetsstrateg, läste upp frågor från deltagare i chatten som Elisabet Näsman svarade på och tackade för hennes medverkan. Chatarina Forsberg tackade också för föreläsningen oh avslutade seminariet med att informera om Blå Bandets verksamhet ”Jag ser”.

Bilden på Elisabet Näsman är arkivbild från 2017 i samband med en föreläsning i Enköping.

PER-OLOF SVENSSON
text & foto

Elisabet Näsman webb

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login