logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
torsdag, 12 november 2020 08:17

PRESSMEDDELANDE: Blå Bandet startar ny satsning för att se barn som växer upp i krångliga familjer

Nu har Blå Bandet startat den nya satsningen ”Jag ser.” Syftet är att få fler vuxna att agera när man möter barn som kan ha det svårt. Har man en ”magkänsla” om detta stämmer det oftast. Visa att man bryr sig och ställa öppna intresserade frågor kring vardagliga händelser kan bli avgörande.

pdf2020-11-12_PRESSMEDDELANDE_Blå_Bandet_startar_ny_satsning_för_att_se_barn_som_växer_upp_i_krångliga_familjer.pdf

- Vi är inte först när det gäller liknande satsningar men behovet är fortfarande stort att se och uppmärksamma barn som växer upp i krångliga familjer, säger Per-Olof Svensson, Blåbandsförbundets organisationssekreterare och fortsätter:

- Genom begreppet ”krångliga familjer” vill vi ta helhetsgrepp på att det kan vara flera olika omständigheter, t.ex. miss/riskbruk, psykisk ohälsa och sociala omständigheter som påverkar barnen negativt.

Det är lätt att vi pratar över huvudet på de barn som vi är extra oroliga för, med bekanta, grannar och arbetskamrater. Barn behöver en vuxen som sätter sig på deras nivå, ser dem i ögonen och visar omsorg om dem.

De barn som klarar sig bäst trots föräldrarnas omständigheter, gör det för att de blivit sedda av en vuxen person i sin närmiljö. Det innebär att också något litet du gör för ett barn i din närmiljö, kan ha stor betydelse för barnets liv och framtid.

- Ta din magkänsla på allvar! Om du känner oro för ett barn är det viktigt att du agerar, framhåller Chatarina Forsberg, nyanställd projektledare i Blå Bandet för satsningen.

Satsningen har inletts med en nyproducerad film samt en ny hemsida. Det kommer att fyllas på med ytterligare material. Ett av målen är att lyfta fram att små initiativ från enskilda kan få mycket stor betydelse. Vidare att i samverkan med Blåbandsföreningar, LP-verksamhetens lokala verksamheter och andra föreningar nå ut med att se och agera är betydelsefullt för de barn som behöver uppmärksamhet.

- Genom att nå ut med denna satsning lokalt hoppas vi att många vuxna inspireras och får ökad förståelse för hur viktigt det kan bli för de barn som behöver bli sedda, säger Emil Gillsberg, Blå Bandets verksamhetsstrateg.

Den ursprungliga planen var en turné i landet för att möta ledare i olika verksamheter för att uppmärksamma att barn behöver bli sedda, även om de döljer något som känns svårt. Den pågående pandemin försvårar detta just nu. Inledningsvis kommer det i likhet med mycket annat att ställas om till digitala forum tills vidare.

PRESSKONTAKT                                                                                    www.jagser.se     www.blabandet.se
Chatarina Forsberg, projektledare ”Jag ser”                              Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-9543031
Emil Gillsberg, verksamhetsstrateg                                               Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 073-3423334   
Per-Olof Svensson, organisationssekreterare                           Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-5682320
Porträtt och genrebilder beställs av org. sekr.