logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 11 november 2020 08:13

"Det får vara slutfestat nu!" Per-Olof Svenssons ledare i tidningen Blå Bandet nr 5 (november):

Coronapandemin fortsätter att påverka våra liv. Arbete, resor och föreningsverksamhet förändras eller ställs in helt. Kultur- och idrott har tagit ett stort ansvar, där företrädare har framfört att dessa verksamheter har fått göra det mer än andra. Reaktioner har kommit då bilder har spridits på festande människor utan social distansering. Vid en pressträff fick statsminister Stefan Löven nog och sa: ”Det får vara slutfestat nu!”

Det är märkligt hur lite alkoholens roll tidigare har nämnts som risk för ökad smittspridning. I flera länder har man infört restriktioner kring försäljning, öppettider och även nedstängningar av restauranger. När min egen region där jag bor gick ut med utökade rekommendationer, tänkte ändå en av Uppsalas nationer genomföra ett festarrangemang med 400 personer.

Efter uppmärksamhet i media kom även de till insikt om att det inte var en bra idé. Självklart drabbas restauranger ekonomiskt om de ska stänga tidigare eller helt. Men det är många andra verksamheter som också drabbas.

I debatten framhålls de större idrottsföreningarna som tappar publikintäkter.

Det är klart att det blir svårt att se proportioner när stora arenor inte har fått ha publik, medan vi fortfarande kan trängas i köpcentrum och restauranger. Kultursektorn med artister, teater med flera har också framfört sin svåra situation med inställda arrangemang.

Något som inte når fram på samma sett i mediebruset är de små ideella föreningarna som på många håll har fått minska eller helt ställa in sin verksamhet. Detta gäller inte minst många av våra Blåbandsföreningar och distrikt.

Förutom att många saknar den sociala delen som är så betydelsefull, innebär det också sämre ekonomi. Fikaserveringar, auktioner och lotterier är för många viktiga inkomster.

Vid samma presskonferens sa inrikesminister Mikael Damberg: ”Det duger inte att springa omkring på fester och bidra till ökad smittspridning samtidigt som antalet sjuka ökar”.

Det är väl känt att dricker man alkohol riskerar omdömet att försämras. Social distansering på dagtid kan glömmas bort när festen är igång, på restaurang, nattklubb, studentnation eller privat hemmafest.

Flera länders regeringar har beslutat om att begränsa försäljning och servering, eftersom man ser detta samband. Detta har även regeringen gjort men det räcker inte med ord, det behövs beslut också!

PER-OLOF SVENSSON

Chefredaktör tidningen Blå Bandet

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login