logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
fredag, 18 september 2020 10:20

Varför är det så tyst om alkohol i Sveriges coronastrategi?

Flera länder har infört restriktioner för servering och försäljning av alkohol under pandemin. Men i Sverige är det inte aktuellt enligt Folkhälsomyndigheten.

pdfNyhetsbrev_13-2020_från_Blå_Bandet_-_SLAN.pdf

Folkhälsomyndighetens främsta uppmaning till svenskarna är att hålla avstånd till varandra. Eftersom alla vet att omdömet sviktar hos den som druckit alkohol blir det bli svårt att komma ihåg att hålla detta avstånd.

Därför borde det vara en självklarhet att begränsa möjligheten att köpa alkohol och begränsningar i serveringen av alkohol på restauranger och krogar. Vårt grannland Norge förbjöd i början av augusti all alkoholserveringen efter midnatt. I Köpenhamn och Odense måste kaféer och restauranger stänga vid midnatt på grund av smittorisken.

I länder i Asien, USA och Afrika anses alkoholen vara en smittorisk. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderade redan i våras att man ska avstå från alkohol under pandemin, dels för att alkohol påverkar immunförsvaret negativt och dels för att omdömet försämras, vilket leder till minskad följsamhet till myndigheternas rekommendationer.

Så vi är förvånade över Folkhälsomyndighetens ointresse för frågan!

Owe Ranebäck

Redaktör Nyhetsbrevet