logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
fredag, 15 maj 2020 13:05

Blå Bandets Owe Ranebäck: Socialministern viker inte undan

Ur nyhetsbrev 8: När riksdagen tidigare i år begärde att regeringen skulle utreda den svenska narkotikapolitiken deklarerade socialminister Lena Hallgren att denna utredning inte skulle omfatta det s.k. konsumtionsförbudet.

Nu har Folkhälsomyndigheten föreslagit att konsumtionsförbudet och införande av injektionsrum ska utredas. Men Lena Hallengren viker inte undan. Hon deklarerar i TV att varken hon eller regeringen har ändrat uppfattning.

Nu hoppas vi att hon även avvisar förslaget om att införa injektionsrum där personer kan injicera under uppsikt av vårdpersonal – ett annat drogliberalt förslag från Folkhälsomyndigheten.

I dagens nyhetsbrev uppmärksammar vi att regeringen också kommer att införa tillfälliga restriktioner för spelmarknaden under coronakrisen. Bland annat vill regeringen införa ett tak för spelkonto på 5 000 kr per vecka. Nu hoppas vi att de nya restriktionerna blir permanenta när coronapandemin är över.

Ett tredje förslag på narkotikaområdet som gläder oss är att Tullverket nu ska få möjlighet att utreda brott som innehav och bruk av narkotika, samt att brevbärare ska få rätt att larma om de misstänker att försändelser innehåller narkotika.

Owe Ranebäck
Tidigare generalsekreterare i Blå Bandet samt redaktör för tidningen Blå Bandet

pdfNyhetsbrev_8-2020_från_Blå_Bandet_-_SLAN.pdf