logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
onsdag, 01 april 2020 09:21

Ur nyhetsbrev 6: Branschföreträdare: "Låt restauranger sälja öl och vin till dem som hämtar mat"

Nyhetsbrevets redaktör Owe Ranebäck: I en lång artikel på DN Debatt den 26 mars tycker bland annat företrädare för restaurangnäringen att det nu är dags att låta näringsidkare med serveringstillstånd sälja öl och vin för hemmabruk i samband hemleveranser av matvaror.

Motiveringen är att vinstmarginalen i krog- och restaurangbranschen för mat är små. Vinsten på serveringen av alkohol är däremot mer lönsam. ”Per glas är kundernas konsumtion av öl och vin mer lönsamt än mat, och även om många krögare nu ställer om till hemleveranser så har intäkterna från alkoholförsäljningen försvunnit”.

Det är verkligen att beklaga att artikelförfattarna – och branschen - utnyttjar den allvarligaste krisen i Sveriges historia till att plädera för mer alkohol ska komma ut i samhället. Snarare borde man argumentera för det motsatta.

Isolering av stora befolkningsgrupper, ekonomisk osäkerhet, rädsla och oro kan leda till ökad konsumtion, särskilt i riskgrupper. Då är det väldigt osolidariskt att förse bidra till ökad alkoholkonsumtion. All forskning och erfarenhet säger att en restriktiv alkoholpolitik är bra för ett samhälle.

I coronatider blir det snarare ett behov att göra den ännu mer restriktiv och solidarisk till exempel genom att stänga Systembolaget eller åtminstone inskränka dess öppettider under coronakrisen.

pdfNyhetsbrev_6-2020_från_Blå_Bandet_-_SLAN.pdf

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login