logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 
tisdag, 10 juli 2018 19:04

Inspelningar från Soberian

Flera semniarier/samtal i Soberian spelades in, klicka på rubriken så får du hela denna text med länk.

Panelsamtalet kring gårdsförsäljning av alkohol visade tydligt på olika åsikter. Susanne Jensen, Blå Bandets förbundsordförande, var naturligtvis emot med tydligt understöd från Susanne Nyström, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning. En annan ledarskribent var tydligt för gårdsförsäljning, Max Eskilsson, Trollhättans tidning/Elfsborgs Läns Allehanda.

Susanne Jensen var inbjuden att medverka av arrangören ”Skafferiet Debatt” och arrangerades i ”Tomorrow´s trädgård under Almedalsveckan i Visby. Övriga medverkande var Emma Serner, vingårdsägare och Stina Algotson VD BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond

.Gårdsdebatt webb 2

Moderator Anders Rydell frågade Emma Serner vad en gårdsförsäljning skulle betyda?

- Framförallt ett ovärderligt möte med kunden, att kunna förklara varför vi jobbar som vi gör och varför den kostar och smakar som den gör.

Varför tror ni att man vill ha en tredje utredning, frågade Anders Rydell?

- Det är privata vinstintressen som vill ha men jag ser kopplingen mellan Systembolaget och folkhälsan som viktigare, svarade Susanne Jensen.

- Det är många fler aktörer som vill sälja, svarade Stina Algotson.

Max Eskilsson konstaterade att Liberaler och Kristdemokrater har svängt till en mer positiv hållning och att det var en viktig förutsättning för att riksdagen skulle regeringen i uppdrag att göra en tredje utredning.

- Det skulle skapa större förutsättningar för en sund politik kring näring och dryckeskultur.

Susanne Nyström håller med om den politiska svängningen men ansåg att det är resursslöseri att lägga skattepengar på ytterligare en utredning, då två tidigare slagit fast att det inte är förenligt med EU att kunna behålla vårt Systembolagsmonopol.

Max Eskilsson höll inte med utan ansåg att det behöver utredas från nya vinklar som inte undersökts.

Susanne Jensen lyfte barnperspektivet, hon förstår näringslivsintressen men folkhälsan väger över.

- Det är en konflikt i grunden, framhöll Susanne Nyström, näringen vill släppa alkoholen fri och socialpolitiskt finns skäl att hålla tillbaka, det blir ett vägval.

Nu reagerade Stina Algotson som menade att det bara handlar om att köpa en flaska vin. Susanne Jensen kontrade med att det för henne och Blå Bandet är frågan större än så:

- Vi får inte underskatta faran.

Anders Rydell gav en tydlig fråga till Max Eskilsson: ”Är du för en avveckling av Systembolaget?”

- Ja, absolut, det är en orättvis tillgång till alkohol.

Moderator Ander Rydell avslutade med frågan om hur det se ut om tio år?

- Att vi har vunnit mark som det gjorts med tobak, svarade Susanne Jensen, Blå Bandets förbundsordförande.

- Jag tror att vi har gårdsförsäljning under strikta former, svarade Stina Algotson, VD BFUF.

- Vi har gårdsförsäljning och vi dricker på ett annorlunda sätt, svarade Emma Serner, vingårdsägare.

- Jag tror inte vi har gårdsförsäljning men mer närproducerat på Systembolaget, svarade Susanne Nyström, ledarskribent Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning.

- Jag tror vi har någon form av gårdsförsäljning, svarade Max Eskilsson, Trollhättans tidning/Elfsborgs Läns Allehanda.

Det var uppfriskande med en debatt med klara skiljelinjer men som ändå höll en god och respektfull ton. För en del väger närings- och egna intressen tyngre och för andra är folkhälsan viktigare. Efter debatten intervjuades Susanne Jensen av Sveriges Radio.

PER-OLOF SVENSSON text & foto

Gårdsdebatt intervju webb 1

måndag, 02 juli 2018 08:53

Nyhetsbrev 13

Det senaste och årets alla nyhetsbrev finns här:

https://blabandet.se/aktuellt/nyhetsbrev

 

 

När ingången öppnades klockan 17.00 strömmade förväntansfulla människor in i Soberian-tältet för att få smaka årets helt alkoholfria Almedalsdrinken. Den lanserades första gången för sju år sedan, varje år med ny smak. I år dessutom första gången i glasflaska.

DSC 6703

Fler bilder längst ned!

Under invigningen inledde Kjell-Ove Oscarsson från SLAN och presenterade samarbetet med Soberian. Därefter presenterade UNF:s ordförande Isabelle Benfalk Almedalsdrinken. Karin Hagman, VD för IQ höll ett kort invigningstal och önskade lycka till.

En dansgrupp som är en aktivitet i samverkan med NBV på Gotland bjöd på fartfylld show.

Under fyra dagar arrangeras 34 olika arrangemang med seminarier och samtal. Blå Bandet och Sveriges Blåbandsungdom är värdar för tisdagens tio arrangemang.

Våra egna arrang

emang inleds av Sveriges Blåbandsungdom tisdag kl. 9.00 med rubriken ”Psykisk ohälsa och unga civilsamhället” med Fredrik Berggren, förbundsordförande, Sveriges Blåbandsungdom; Anna Erlandsson, förbundsordförande, Sverok; Ulrikah Reihs, program manager, World Childhood Foundation. Moderator är Lucas Nilsson.

Tisdag klockan 15.00 med avslutning straxt före Sveriges fotbollsmatch blir det ett samtal med Per Johansson, generalsekreterare RNS, Riksförbundet narkotikafritt samhälle under rubriken ” Är Sveriges restriktiva narkotikapolitik i fara?” Samtalet leds av Per-Olof Svensson, Blå Bandets organisationssekreterare.

Under måndagen kl. 14.30 deltar Susanne Jensen, Blå Bandets förbundsordförande, i en debatt på annan plats och med annan arrangör med rubriken ”Gårdsförsäljning – succé eller katastrof”. Arrangör är ”Skafferiet debatt” och hålls på Mellangatan 15.

Blå Bandets Per-Olof Svensson kommer även att vara moderator för två lunchsamtal. Tisdag 12.00 har rubriken ”Cannabis och trafiken - en utmaning för nollvisionen?” med Lars-Olov Sjöström, MHF. Torsdag 12.00 medverkar Mats Gunnarsson, landstingsråd (MP) samt Anders Andersson, ordförande SLAN på temat ”Alkohol- och narkotikapolitik – en fråga i valrörelsen?”

Soberian finns på Kilgränd 1, nära Donners plats bakom Visby hotell. Flera av seminarierna kommer att webbsändas och det blir möjligt att även se dem i efterhand.

Blå Bandet är en av huvudarrangörerna för Soberian tillsammans med CAN, NBV, SLAN samt Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland i ledningsgruppen.

Hela veckans program finns på www.soberian.se samt www.blabandet.se

Per-Olof Svensson text & foto

DSC 6699DSC 6706

DSC 6713

DSC 6707

DSC 6708

DSC 6711

torsdag, 28 juni 2018 21:39

Blå Bandet presenteras internationellt

Varje månad presenteras en av Blå Korsets medlemsorganisationer. Juli är det Blå Bandet.

Soberian samlar många olika organisationer som arrangerar totalt 34 seminarier om alkohol och andra droger samt sociala frågor. Efter invigning söndag klockan 17.00 startar de första seminarierna klockan 8.00 måndag-onsdag och 9.00 torsdag. Det blir väldigt innehållsrikt och varierat program som erbjuds.

Värdorganisationer under veckan är Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund; Sveriges Blåbandsungdom; SLAN, Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor; NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet samt Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland.

Flera av arrangemangen kommer att webbsändas och hela programmet hittar du på www.soberian.se. Är du på plats i Visby är adressen Kilgränd 1.

pdfProgram_Soberian_2018.pdf

Per-Olof Svensson
I ledningsgruppen för Soberian;
organisationssekreterare Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund

Något har gått väldigt fel hos vår tidningsleverantör när de har printat adresser. Fel namn till fel adress, vi kommer inte att kunna veta vilka som tidningar som kommit fram på adress men med fel namn. Vår leverans av adressfiler var korrekta till tryckeriet.

På grund av tryckeriets felaktiga adressering på en stor del av upplagan trycks den ännu en gång. Tyvärr har nytryckning inte gjorts så snabbt som vi önskat, senaste beskedet är tryck preliminärt 11/7.

 

"Gårdsförsäljning av vin kan tyckas harmlöst och idylliskt. Men priset för alkoholism är högt. Vi måste koppla samman då och nu i den svenska alkoholpolitiken", skriver författaren Susanna Alakoski i Dagens Nyheter.

måndag, 18 juni 2018 07:50

Nykter midsommar - för barnens skull!

Skriv en insändare, sätt upp affsicher, lägg flygblad i brevlådor! Material under "arrangemang".

Vid Våra Gårdars ombudsmöte (årsmöte) nyvaldes Rickard Bäckström (Umeå Bf) och Bo Carlsson (Tegnebol Bf) till styrelsen. Ingalill Söderberg (Södertörns Bf) omvaldes.

Sida 1 av 12

Stöd Blå Bandet

  • Genom Blåbandsgåvan kan du ge allmänt stöd till Blå Bandet eller rikta det till särskilda verksamheter.
    Genom Gåvogram ger du ett bidrag och vi skickar ett gratulerationskort.
    Genom Minnesfonden hedrar vi dem som avlidit, vi skickar minnestext.
    Genom att köpa medlemslotter som ordnas två gånger per år stödjer medlemmar verksamheten.

    Läs mer ...

Redaktion login