logotransp 81h1

bestbokw  blimedlemw  gavanw 

Det är glädjande att så många tunga remissvar delar vår uppfattning att målsättningen och visionen fortsatt ska vara Ett narkotikafritt samhälle. Vi utgår ifrån att regeringen delar den uppfattningen när en propositionen om en ny narkotikapolitik lämnas till riksdagen i höst.
Owe Ranebäck, redaktör

Läs hela redaktörens reflexioner och sammanfattning av nyheter:

pdfNyhetsbrev_6-2024_från_Blå_Bandet__SLAN.pdf

Vi fortsätter vår temasatsning i ANTDS och är nu framme vid femte bokstaven. Spel om pengar. Var med och lyssna på Madeleine Tügel, förbundsordförande, Spelberoendes Riksförbund.

pdf2024-05-28_Spel_om_pengar.pdf

Ingen föranmälan, digitalt på Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/8346306345?pwd=S2Y3T2VjcmVsM3Z6TzBZdzdwMy9ndz09

 

Vill du ha hjälp med möteslänken så hör av dig i god tid före mötet till Johan Sjöö Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Föreningar kan samlas tillsammans, tex. i NBV:s studielokaler för att göra gemensam uppkoppling till träffarna.Kontakta NBV för att boka.

Arangörer: Blå Bandet & NBV

Blå Bandet ska bli ännu bättre på att synas och höras inom ANDTS-området!
Därför inbjuds alla medlemmar till digitala kvällsföreläsningar för att få kunskap, verktyg och smarta tips för att påverka på valfritt sätt; i sin familj, sina vänner, på jobbet, i föreningar, i sociala medier, på gator/torg, på mässor/konferenser eller andra sätt. Blå Bandet ska synas och finnas för anhöriga till personer med beroende, äldre, grupper av personer som redan avstår på grund av graviditet, föräldraskap, hälsoskäl eller religion. ANDTS-
träffarna ska ge faktakunskap, perspektiv på samhällsutmaningar och smarta påverkanstips. Varje träff har ett tema med olika sakkunniga medverkande som föreläser i c:a en timme och sedan utrymme för frågor och samtal.

31/5-2/6 Uppsala län; 7-9/6 Västmanland; 14-16/6 Västerbotten. Sprid information vidare,

... säkert bra underlag för diskussioner vid ett föreningsmöte eller i en studiecirkel. Det finns ett intressant avsnitt som berörde hur stor andel av första kontakten för psykiatriska problem som är relaterad till cannabis i olika länder med olika strikt lagstiftning. Bertil Forsberg, Umeå, tipsar oss alla om detta!
https://sverigesradio.se/avsnitt/vagvalen-kring-cannabislegalisering

onsdag, 24 april 2024 15:52

Fakta, argument & debatt nr 5 ute nu!

Nyhetsbrevet har skickats till e-postprenumeranter. Kan också läsas här i PDF-format!

Sammanfattning: Det är viktigt att Sverige står upp för en human och restriktiv narkotikapolitik och Blåbandsförbundet anser att det nuvarande målet ”ett samhälle fritt från narkotika” ska finnas kvar. Inte som utredningen föreslår ”ett samhälle med minskade skador av narkotika”. Att göra denna förändring innebär att man sänker målsättningen att motverka narkotikans negativa påverkan på människor och samhälle. Vi upplever att utredningens förslag går i en felaktig riktning till mer skadereducering och mindre förebyggande insatser.

Vi anser att förutsättningar till förebyggande arbete har minskat dramatiskt under flera år. Det finns många organisationer i civilsamhället som har möjlighet att bidra till att förebygga kriminalitet, utanförskap och missbruk genom att ekonomiska resurser till dessa utökas. Även resurser till den offentliga sektorns förebyggande insatser behöver ökas.

Att öka samhällets förmåga att stödja barn och vuxna anhöriga till personer med beroende är något som vi vill framföra, liksom att vård och stöd för narkotikaberoende ges i god omfattning oavsett var personen bor i landet.

Resurser behövs för att stärka barn och ungas psykiska hälsa och välmående så att de varken behöver narkotikaklassade läkemedel eller andra beroendeframkallande substanser. Föräldrar ska också kunna få stöd i sitt föräldraskap för att vara förebilder, resurser och bra vägvisare för barn och unga.

Vi stödjer förslaget att utreda hur ett nationellt forskningscentrum kan inrättas för prevention, vård, stöd och skadereducering inom ANDTS-området.  

Läs hela remissvaret från Sveriges Blåbandsförbund här:

pdfRemissvar_Narkotikautredningen_Vi_kan_bättre_S2024-00085.pdf

lördag, 06 april 2024 20:09

Fakta, argument & debatt nr 4: 6 april

Klicka på rubriken!

torsdag, 14 mars 2024 11:10

Fakta, argument & debatt nr 3 ute nu!

Skickat till 1.380 mailprenumeranter. Vill du också få det, beställ!

Fler får möjlighet att lära sig om alkoholens påverkan på hjärnan med hjälp av ett nytt studiematerial från Studieförbundet NBV. Under tre träffar läser och diskuterar deltagarna tillsammans rapporten Alkohol och hjärnan som presenterade nyligen. Rapporten är en unik forskningssammanställning kring hur alkohol påverkar den mänskliga hjärnan genom hela livet. Den visar att alkohol påverkar alla hjärnans funktioner och försämrar till exempel minne och intellektuell förmåga.

– Alkoholens konsekvenser behöver diskuteras mer. Minskar man sitt drickande blir hjärnans hälsa bättre – både på kort och lång sikt. Till exempel finns en koppling mellan demens före 65 års ålder och regelbundet berusningsdrickande i unga år, säger Andrea Lavesson, biträdande rektor för Studieförbundet NBV.

Läs pressmeddelandet!

Digitala träffar med olika teman: Dopning 9/4; Tobak och andra nikotinprodukter 24/4, Spel om pengar 28/5

Sida 1 av 27