Lansering av alkoholrapporten: När mindre är mer

Blåbandsförbundet tillsammans med ytterligare 17 organisationer står bakom årets alkoholrapport ”När mindre är mer” som lanserats vid ett seminarium i riksdagens konferenslokal Mittpunkten. Värdar var riksdagsledamöterna Dan Hovskär (KD) och Dženan Čišija (S) som hälsade de närvarande i lokalen och de som tog del av direktsändningen digitalt välkomna. Presentation av rapporten gjordes av Frida Dangardt, docent och överläkare och en av rapportförfattarna.


Inledningsvis gav hon en bakgrund till rapporten som är en stor sammanställning på den forskning som finns. Vidare att det är viktigt att känna till att alkoholen är ”den smutsiga drogen” som Frida Dangardt uttryckte det och berättade hur effektivt alkohol tar sig in i kroppens alla celler. Hon framhöll också:

– Ingen nivå av alkoholkonsumtion är säker.

Vidare att alkohol är en av de mest kända riskerna för cancer efter tobak.

Rapporten som har rubriken: ”Hälsovinster och samhällseffekter av minskad alkoholkonsumtion – När mindre är mer” vill visa på att det finns stora fördelar för den enskilde och samhället att minska sin alkoholkonsumtion och helst inte dricka alls.

Det framkom att det finns väldigt mycket forskning på alkoholens skadeverkningar, kunskap saknas inte men ändå har politiken svårt att stå emot alkoholbolagens ekonomiska intressen. Frida Dangardt visade på alkoholpolitiska verktyg som fungerar där priset har den starkaste effekten. Därefter Tillgänglighet, marknadsföring, promillegränser och behandling.

– Slutsatsen är att högre alkoholpriser räddar liv, minskar skador och förbättrar folkhälsan, framhöll Frida Dangardt.

Vidare att även minskade öppettider är effektivt för att minska skador och dödsfall. Frida Dangardt sa att det också är viktigt för familjer där beroendeproblematik finns, att alkohol inte är tillgängligt när som helst.

Hotet mot Systembolagets monopol är nu en realitet om regeringen får som den vill med den så kallade ”gårdsförsäljningen” av alkohol. Även här finns det i rapporten om varför det är ett dåligt förslag, med viktiga slutsatser som Frida Dangardt presenterade:

– Monopol minskar riskbruk och förhindrar alkoholrelaterade dödsfall, fysiska och sociala skador.
– Privatisering ökar alkoholkonsumtionen, hälsoriskerna och trafikolyckorna.
– Att behålla statlig kontroll över alkoholförsäljning skyddar folkhälsan och säkerhet.

Efter föredragningen blev det paneldiskussion under ledning av Charlotta Rehnman, VD på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Utöver Frida Dangardt medverkade Lisa Klefbom, Cancerfonden och Joakim Ramsberg, Hjärnfonden.

Per-Olof Svensson, text & foto